Ziua de sarbatoare a administratorilor de sistem

Sunteţi administrator de reţea, munciţi din greu 24/7 să menţineţi reţeaua UP şi nu sînteţi răsplătit pe măsură?
Pentru asta s-a inventat SysAdminDay sau SAAD, sărbătoare (chef) ţinut în fiecare an în ultima vineri din luna iulie, marcată pentru prima dată în 28 iulie 2000.
În anul acesta ar trebui să se ţină vineri, 31 iulie, dar în San Francisco
se chefuieşte mai repede miercuri, 29 iulie.

2009_opendns_sysadmin_party
Pentru cei dintre dumneavoastră care nu ştiţi ce face un sysadmin, ei bine, el face cam multe…

Sysadminul despachetează serverul de internet din cutie, instalează sistemul de operare, patch-urile de securitate, se asigură că în încăpere funcţionează ca lumea alimentarea cu electricitate şi aerul condiţionat, face setări de software, monitorizează stabilitatea, face backup-uri în caz că ceva va merge prost, totul pentru ca această pagină de internet să meargă.

Un sysadmin instalează routere, mufează cabluri, configurează reţele, setează firewall-uri, supraveghează şi ghidează traficul prin fiecare cablu de cupru, fibră optică sau wireless prin aer, totul pentru ca internetul să ajungă la computerul dvs de acasă.

Un sysadmin face conexiunea să fie sigură, securizată, deschisă.
Îşi mai face probleme pentru spam, viruşi, spyware, pene de curent, incendii, flood.

Când serverul de email pică duminică la 2 dimineaţa, sysadminul primeşte sms şi pleacă la lucru.

Dacă aţi putut citi acest articol, mulţumiţi în gând sysadmin-ilor care sînt de ordinul sutelor şi muncesc pentru a face posibil să vizitaţi un blog, să primiţi un email, să vorbiţi la un telefon.

Mulţumesc Seba de la rds Arad că am net acasă şi nu l-am văzut niciodată picat în câteva luni, mulţumesc sysadminilor de la edomenii.ro care îmi ţin site-ul UP.

Add a Comment