Totul despre cafea

Cafeaua este recunoscuta ca fiind marfa cea mai tranzactionata pe plan mondial, intrecand chiar si petrolul. Mai mult decat atat, se spune ca in Europa, cafeaua este bautura cu popularitatea cea mai crescuta, devansand chiar berea sau vinul.

Despre cafea se spune ca a fost descoperita in tinuturile muntoase ale Etiopiei, in jurul anilor 600- 800 dupa Hristos, iar legenda lui Kaldi ciobanul ne spune intreaga poveste a cafelei. Acest cioban pe nume Kaldi a observat ca oile pe care le poseda au ramas treze, alergand chiar toata noaptea, dupa ce s-au infruptat din niste fructe rosii, asemanatoare cu ciresele. Vazand asta, a incercat si el acele fructe sis i-a dat seama ca se simtea mult mai reimprospatat si mult mai vioi. Acesta i-a povestit intreaga patanie unui calugar de la o manastire din apropierea locului unde isi pastea oile, iar calugarul a dorit bineinteles sa guste si el din fructele respective. Acesta din urma a macinat cateva din fructele rosii de care ii spusese Kaldi ciobanul si a turnat apa fiarta peste el, iar astfel a pregatit prima ceasca de cafea macinata. Vazand efectele impresionante ale cafelei, calugarul a povestit asta si celorlalti calugari, iar astfel au reusit sa stea treji intreaga noapte.

Se spune insa ca prima plantatie de cafea s-a format la sfarsitul secolului al XIV- lea , in sudul Yemenului. Mai apoi, consumul cafelei a devenit un lucru obisnuit in toata peninsula arabica, iar astfel popularitatea cafelei s-a raspandit in toate centrele lumii islamice. Trebuie mentionat si faptul ca, cafeaua a devenit foarte populara in intregul imperiu, odata cu ascensiunea Imperiului Otoman.

In Europa, cafeaua a fost adusa la sfarsitul secolului al XVI- lea, de catre calatorii occidentali in Orient. Pare greu de crezut, dar comerciantii au adus boabe de cafea dallmayr din Orient in Europa in esantioane mici si chiar cu sacii. In acea perioada, in Europa, cafeaua era considerata ca fiind un produs de lux si era folosita doar in cercurile aristocratilor. Insa, la sfarsitul secolului al XVIII- lea, in ciuda faptului ca era un produs de lux si era destul de scumpa, consumul de cafea a inceput sa devina un lucru obisnuit chiar si in randul clasei de mijloc.

In ziua de azi, cafeaua este un produs nelipsit de pe rafturile magazinelor sau supermarket- urilor, ea putand fi gasita la preturi destul de accesibile pentru orice persoana. Mai mult decat atat, trebuie mentionat si faptul ca, cafeaua este un produs nelipsit din casele oamenilor si chiar si in tara noastra, majoritatea oamenilor isi incep fiecare zi cu o cafea. Aceasta ii ajuta sa se reimprospateze, sa devina mult mai vioi si le da energia necesara pentru a putea face eforturi maxime in fiecare zi.

Add a Comment