Tipuri de kituri de distributie si moduri de intretinere
|Sunt cateva reguli nescrise in intretinerea autoturismelor, de care nu intotdeauna tinem cont. Spre exemplu, anvelopele de iarna trebuie schimbate la timp, aceasta insemnand nu mai tarziu de luna noiembrie.
De asemenea, acestea nu trebuie purtate mai mult de cinci-sase sezoane, perioada dupa care cauciucul isi pierde din proprietati, din cauza fenomenului inghet-dezghet, dar si a uzurii.
De aemenea, uleiul trebuie schimbat la aproximativ 20.000 de km sau dupa un an de la ultimul schimb efectuat in service. In caz contrar, si acesta isi pierde din vascozitate, iar motorul tau va avea de suferit: va scoate fum inecacios si va avea performante scazute.
Mai putine lucruri se stiu insa despre kit-ul de distributie, mai ales ca acesta nu necesita o schimbare atat de frecventa. Ba chiar am putea spune ca multi proprietari nici nu apuca sa faca aceasta operatiune, avand in vedere ritmul in care se schimba astazi autoturismele.
Prin urmare, in randurile urmatoare ne-m propus sa vorbim cate ceva despre performantele unui kit distributie si despre modul in care acesta poate fi intretinut pentru a da un randament maxim.
Kit distributie pe lant sau pe curea
Cu siguranta ca, daca ti-ai cumparat masina noua de curand, ai vazut in anunturile de vanzari faptul ca aceasta are kit distributie pe lant. Acest tip de kituri de distributie sunt extrem de cautate, avand in vedere rezistenta si fiabilitatea lor.
Desi, teoretic, se spune ca acesta are durata de viata cat a masinii, in realitate si distributia mai trebuie verificata din cand in cand. Iar mecanicii stiu ca acesta necesita reglare si lubrifiere periodica, pentru ca masina ta sa nu scoata in timp zgomote ciudate, iar performantele motorului sa nu fie afectate.
De partea cealalta, avem kiturile de distributie pe curea. Acestea sunt formate din mai multe componente, in afara de curea mai avand ri o rola intinzatoare si una dintata, pe care ruleaza cureaua de distributie. In principiu, un kit de distributie nou se spune ca tine intre 70 de mii si 80 de mii de km.
In realitate insa, acestea pot fi schimbate si mai rapid, daca efectuam curse regulate in afara tarii ori masina este una de serviciu, care executa diverse operatiuni prin oras, in timpul saptamanii.
Din acest punct de vedere nu trebuie sa asteptam neaparat un numar de km pana la care sa procedam la schimbarea kitului de distributie. Acesta se poate uza si din cauza modului de condus al fiecaruia, dar si din cauza traficului in ce in ce mai aglomerat intalnit in aglomerarile urbane.