Siguranta igienica din mediul spitalicesc este importanta!

Nimic nu este mai important intr-un spital decat igiena si curatenia stricta. Acestea sunt o necesitate stringenta, in conditiile in care, in spitale se perinda persoane cu afectiuni grave, proveniti din medii dintre cele mai diverse. Uneori insa, oricata curatenie ai face, aceasta tot nu este de ajuns pentru pastrarea unor conditii maxime de igiena.

Cel putin in Romania, siguranta igienica din spitalele de stat reprezinta o mare problema. Dincolo de faptul ca aceasta reprezinta un criteriu esential in acreditare, siguranta igienica este un factor in plus pentru reducerea infectiilor nosocomiale, care in tara noastra reprezinta o problema grava. Acestea constituie cauza a numeroase decese in randul pacientilor si nu de putine ori am auzit ca un pacient a intrat in spital cu o boala si a iesit cu alta. Si mai grav este ca, desi ele sunt prezente in aproape toate unitatile sanitare, de cele mai multe ori, aceste infectii nici nu ajung in scriptele directiilor de sananate publica ori ale ministerelor, pentru ca nu sunt raportate. Printre cele mai afectate de raspandirea acestor infectii sunt clinicile in care se lucreaza cu pacienti care prezinta plagi deschise ori in blocurile operatoare, saloanele de terapie intensiva, dar s-au intalnit si numeroase cazuri in care infectiile au fost contactate de pacienti in timpul tansportului dintr-un salon in altul sau in sala de asteptare. De asemenea, s-a constatat ca infectile intraspitalicesti pot fi provocate atat de personalul medical si de echipamentele folosite, cat si de vizitatori sau alti factori externi.

Din acest punct de vedere, putem identifica doua tipuri de infectii nosocomiale. Primul se refera la agentii de infectare prezenti in corpul pacientului la momentul internarii. Acestia se dezvolta pe perioada sederii in spital, alterand, in timp, starea de sanatate si rezistenta pacientului.

In al doilea rand, avem contaminarea tranzitorie, unde pacientul contacteaza noi agenti de infectie pe perioada tratamentului in spital, dezvoltand alte forme de boala decat cele prezentate la momentul internarii.
O alta sursa pentru acest tip de infectii poate fi un management inadecvat al deseurilor sanitare. Acestea sunt considerate un adevarat rezervor pentru microorganisme, ce pot cauza, la randul lor, contaminari si extinderi ale infectiilor. Daca aceste deseuri sunt depozitate si transportate in mod incorect, microorganismele sunt libere sa fie transmise prin aer, apa sau alti factori. Iar managementul deseurilor de tip sanitar reprezinta o componenta importanta a controlului igienei in spitale si a reducerii riscurilor de infectie.

Add a Comment