SEO si motoare de cautare – introducere
|Asta e arma cu care se apara “specialistii” SEO; asa incearca sa-si convinga potentialii clienti ca numai un specialist bine platit se poate ocupa de SEO.
Eu insa voi incerca sa va conving ca… si voi va puteti ocupa de SEO pentru blogul vostru. Voi incerca sa va fac sa intelegeti de ce acest aspect este unul extrem de important pentru evolutia blogului. Voi incerca sa va ofer informatiile si sfaturile necesare conturarii unei strategii SEO. Si ma voi bucura cand voi vedea ca strategia fiecaruia da roade. Ma voi bucura cand voi vedea ca sunteti pe drumul spre… blogger profesionist. Intentia mea e sa folosesc un limbaj cat mai putin tehnic, sa scriu cat mai usor de inteles si mai practic, tocmai pentru ca acest blog nu e destinat strict persoanelor cu vaste cunostinte tehnice. Daca deviez atentionati-ma, ok? 🙂
Nu cred ca e un secret pentru nimeni faptul ca cei mai cunoscuti si mai eficienti bloggeri aloca resurse, timp si uneori bani pentru a-si optimiza blogurile. Daca vrei sa fii cunoscut si apreciat, daca vrei sa devii blogger profesionist, atunci trebuie sa intelegi ca dupa scris, preocuparea ta principala trebuie sa fie optimizarea pentru motoarele de cautare. Eforturile in acest sens sunt rasplatite cu o pozitionare mai buna in rezultatele motoarelor de cautare, cu mai mult trafic, mai multi cititori interesati de ceea ce scrii, mai multa popularizare, mai multa apreciere. Suna bine, nu? 🙂
Eforturi si beneficii SEO
Am spus eforturi? Da, pentru ca nu e chiar floare la ureche. Daca vrei sa ai rezultate, trebuie sa muncesti pentru asta. Sa zicem ca tocmai ai scris un articol. Ai terminat de scris textul. Ce faci acum? Dai “Publish”? NU! Te ocupi de optimizare. Asta inseamna gasirea unui titlu potrivit din punct de vedere SEO, optimizarea textului in sine, adaugarea de linkuri spre pagini interne, evidentierea cuvintelor cheie, etc. De exemplu, daca scriu acest articol intr-o ora si jumatate, imi ia cel putin inca o jumatate de ora sa-l verific, sa-l reverific, sa schimb vreo 7-8 variante de titlu pana-l gasesc cel care mi se pare bun, sa adaug link-uri spre articole sau pagini relevante, etc. De ce fac asta? Pentru simplul fapt ca daca m-am straduit sa scriu un articol bun, mi se pare normal sa depun toate eforturile necesare pentru a-i oferi sansa sa atinga potentialul maxim din punct de vedere SEO. Daca m-am straduit sa scriu un articol care poate fi folositor cuiva, fac tot posibilul sa-i cresc sansele de-a fi gasit de catre cei interesati.
Logic, nu? De ce sa investesti timp si resurse pentru a intelege, invata si folosi tehnicile SEO? Ei bine, pentru ca printre beneficii se numara:
blogul tau va aparea mai sus in motoarele de cautare
vei genera mai mult trafic
vei atrage mai multi cititori
vei castiga (si pastra) mai multi abonati la RSS / email, prieteni / fani pe Facebook, followers pe Twitter
blogul tau va deveni mai popular, mai recomandat, mai apreciat
potentialul de a monetiza blogul va creste semnificativ
Adica numai avantaje. Singurul “dezavantaj” este ca trebuie sa aloci timp si resurse pentru optimizare. Dar cred ca merita, nu?
SEO inseamna crestera traficului. Punct.
In zona verde
Inca ceva, un detaliu important. Cand spun trafic, spun trafic organic. Ce inseamna trafic organic? Traficul adus de rezultatele organice din motoarele de cautare. Concret, in imaginea de mai jos sunt rezultatele cautarii pe Google dupa “laptop lenovo”. Dupa cum vedeti, am evidentiat cu 2 culori 2 tipuri diferite de rezultate. Cele in chenar portocaliu sunt rezultatele platite. Acestea apar in zona laterala din dreapta si in zona principala, ca primele rezultate (observati fundalul sensibil diferit, nu alb). Sunt returnate ca primele rezultate pentru ca anumite companii au platit pentru acest lucru, deci pozitionarea lor nu are nici o legatura cu optimizarea pentru motoarele de cautare. Sunt acolo doar pentru ca cineva a platit pentru asta. Si in general consumatorii de internet stiu asta.
Ceea ce e relevant pentru noi sunt rezultatele din chenarul verde – acestea sunt rezultatele organice, pozitionate acolo datorita strategiilor de optimizare. Asta e zona incare ne dorim sa ajunga blogurile noastre, pentru ca de aici vine traficul organic. Cand ajungi cat mai sus in zona aceasta pe prima pagina… stii ca n-ai pierdut vremea invatand despre SEO, stii ca eforturile tale au fost rasplatite! 🙂
Rezultate platite si rezultate organice
De ce m-ar intereseaza cum functioneaza motoarele de cautare?
Treaba e destul de simpla. Cu cat stii mai multe despre un lucru, cu atat poti sa-l folosesti mai eficient, nu? Sa luam ca exemplu o imprimanta. Cu cat stii mai multe despre functionalitatile si setarile ei, cu atat poti folosi mai mult din ceea ce “poate”. Multe imprimante stiu sa tipareasca de exemplu felicitari pe carton special. Dar daca nu inveti ce trebuie sa faic pentru asta, va fi o functionalitate pe care n-o vei putea folosi. Deasemenea, e vorba si de costuri. Daca inveti sa reincarci un cartus de imprimanta, poti face asta singur si nu mai e nevoie sa platesti pe cineva sa faca asta. Dar toate acestea doar daca inveti despre imprimanta respectiva.
Cam la fel sta treaba si cu motoarele de cautare. Cu cat inveti mai multe despre ele si intelegi cum functioneaza, cu cat esti mai la curent cu modificarile ce li se aduc, cu atat vei reusi sa dezvolti o strategie si niste metode de optimizare mai eficiente. Acesta este scopul intregii serii Search Engine Optimization – Ghid esential pentru bloggeri: eficientizarea din punct de vedere SEO.
Pentru a ne familiariza cu motoarele de cautare, incepem cu cativa termeni esentiali pe care trebuie sa-i stii si sa-i intelegi:
Crawling – procesul prin care motoarele de cautare “rasfoiesc” internetul in cautarea de continut. Uneletele / tehnologiile prin care se face acest lucru se numesc “spider” sau “crawler”.
Indexing – indexarea informatiei e ceea ce spiderii fac dupa ce gasesc informatie: o indexeaza, o stocheaza ordonat, pentru a putea fi returnata ulterior la cautari. Cu cat un spider indexeaza mai mult, cu atat exista mai multa informatie din care sa se ofere cea relevanta in urma unei cautari.
Processing – acesta este procesul complex prin care informatia este analizata, comparata cu ceea ce exista deja. Se folosesc diverse formule si criterii de clasificare, diversi algoritmi pentru a stabili valoarea informatiei, relevanta ei pentru anumite cuvinte cheie.
Relevancy – relevanta e “medalia” pentru care te lupti tu, ca autor al blogului. Cand face o cautare, utilizatorul scrie ceea ce doreste sa caute, “search query/string” – secventa cautata. Relevanta este acea masura care determina ce informatii (din cele indexate si procesate) sunt semnificative pentru secventa respectiva. Informatiile cu cea mai mare relevanta sunt afisate primele, iar urmatoarele sunt afisate in ordinea descrescatoare a relevantei. Deci, normal, vrei ca informatia existenta la tine pe blog sa fie cat mai relevanta.
Retrieving – intoarcerea rezultatelor (in ordinea relevantei calculata de motorul de cautare) are ca efect vizibil… afisarea in pagina browserului a listei rezultatelor.
Cred ca cel mai important termen din cele de mai sus e relevanta. Si normal, ne intrebam cum calculeaza motoarele de cautare aceasta relevanta? Ei bine, pentru asta se folosesc o multime de algoritmi, unii relativ simpli, altii extrem de complicati. Ca sa fie si mai grea viata bloggerului, acesti algoritmi difera de la un motor de cautare la altul. Iar ca meniul sa fie complet, acestia se schimba constant, pentru a deveni mai eficienti. Cu cat stiti mai multe despre motoarele de cautare (si sunteti la curent cu modificarile), cu atat va veti descurca mai bine.
Unele “secrete” vi le voi dezvlaui eu in aceasta serie de articole, altele le veti descoperi singuri. Tot mecanismul din spatele motoarelor de cautare e extrem de tehnic, dar asta nu trebuie sa va descurajeze. Important e in acest moment sa intelegeti ca da, trebuie sa tineti cont de motoarele de cautare, dar mai putin din punct de vedere tehnic. Voi trebuie sa stiti cum sa scrieti articolele, sa organizati blogul, sa alegeti cuvintele cheie, sa construiti linkuri, sa alegeti titluri atractive, etc. Atat, deocamdata!
Si despre toate aceste aspecte veti gasi informatii pe acest blog. Asa ca va sfatuiesc sa va abonati pentru a nu pierde nici un articol care va poate oferi informatii utile pentru optimizarea SEO a blogului vostru! Sunteti pregatiti?