S-a adoptat proiectul de lege care are in vederea dopajului in sport. Romania s-a alaturat Codului Mondial Antidoping
|Proiectul de lege care are in vedere prevenirea si combaterea dopajului in sport a fost adoptat. Romania a aderat la ultimele prevederi ale Codului Mondial Antidoping, conform Secretariatului General al Guvernului. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu unanimitate de voturi.
Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului este relatat comunicatul conform caruia s-a luat aceasta decizie. “Romania s-a raliat Codului Mondial Antidoping 2021 printr-o serie de modificari legislative coordonate de specialistii Secretariatului general al Guvernului. Senatul a adoptat astazi proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, lege absolut esentiala pentru ca sportivii romani sa poata continua sa participe la competitii internationale majore.
Constituit ca o urgenta legislativa, proiectul a fost construit in echipa, de specialisti Secretariatului General al Guvernului (SGG) si cei ai Agentiei Nationale Anti-Doping (ANAD), institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si coordonarea prim-ministrului prin Secretariatul General al Guvernului.
Urgenta a impus-o obligativitatea ce ii revenea Romaniei de a prelua modificarile aduse de WADA Codului Mondial Antidoping. Doar negocierile si angajamentele clare asumate de conducerile SGG si ANAD au dus la amanarea declararii starii de neconformitate a Romaniei si acceptarea unei scurte prelungiri a perioadei de adaptare legislativa in tara.”
Cristian Balaj, presedinte al Agentiei Nationale Anti-Doping a declarat faptul ca prin acest proiect de lege Romania s-a aliniat programelor ce au in vedere antidopingul. Aceste programe au fost gandite la nivel international, de catre WADA. Pentru mai multe stiri si noutati puteti vizita site-ul nstiri.ro.
“Sportivii au dreptul fundamental de a practica un sport curat, fara dopaj, iar institutiile implicate in activitatea sportiva trebuie sa le protejeze sanatatea si sa promoveze corectitudinea si egalitatea. Pentru toate acestea este necesara aplicarea unor programe anti-doping eficiente, gandite la nivel international de Agentia Mondiala Anti-Doping, dar coordonate si armonizate la nivel national de ANAD, pentru depistarea, descurajarea si prevenirea dopajului in sport. Legea adoptata astazi este piatra de temelie pentru implementarea tuturor celor de mai sus si vreau sa intaresc informatia ca ANAD este conformata.”, declara Cristian Balaj.
Mai multi sportivi romani au fost pusi sub testul dopajului. Doparea in orice tip de sport este o actiune complet interzisa, urmarindu-se descurajarea tuturor celor care incearca sa aiba performante prin aceasta.
Mai multe state membre ale Consiliului Europei au reusit sa puna bazele unei legislatii unitare privind combaterea dopajului in sport. Agentia Nationala Anti-Doping a fost declarata neconforma de catre Agentia Mondiala Anti-Doping, impreuna cu alte sapte organizatii pentru ca nu au implementat Codul Antidoping Mondial, versiunea de anul acesta.
Proiectul de lege a fost unul absolut esential, incurajand astfel toti sportivii sa evite complet dopajul. Atat sportivii, cat si asociatile sau sponsorii care iau parte la dopajul lor vor fi sanctionati conform legislatiei sportive in vigoare. Pe Nstiri.ro puteti vedea si alte informatii din sport, noutati si stiri de actualitate.