Romanii, telefoanele si OLX-ul

Se apropie cu pasi repezi ofertele de dupa Black Friday la telefoane aferente, astfel ca romanii se gandesc din ce in ce mai mult la schimbarea telefonului. Ofertele de Black Friday sunt urmate de cele de Craciun si anul nou, astfel ca cei ce s-au saturat de vechiul telefon au numeroase ocazii in aceasta perioada a anului sa il schimbe.

Fie ca cel vechi este inca fiabil dar usor depasit, fie ca necesita reparatii (ca de pilda o schimbare display iphone 6s) numerosi posesori de telefoane aleg sa il scoata la vanzare, pentru a trece la un model mai peformant.

Conform unui articol publicat pe site-urile de profil peste 1,8 milioane de telefoane mobile sunt scoase anual la vanzare, dintre care 400.000 prin intermediul site-ului de anunturi OLX. Fie ca sunt telefoane noi, sau second hand, acestea sunt de obicei mai ieftine pe OLX decat in magazine, astfel ca multi romani aleg sa se indrepte catre anunturile de pe acest tip de site-uri pentru o potentiala achizitie.

Altii aleg sa achizitioneze de aici noul lor telefon (fie ca acesta e nou sau vechi) deoarece au posibilitatea de negociere ce nu le este oferita de magazinele traditionale. Un alt motiv este acela ca se pot intalnit cu vechiul proprietar in cazul in care sunt din acelasi oras pentru a putea astfel vedea telefonul inainte de incheierea tranzactiei.

De asemenea, platforma permite achizitia unor modele vechi de telefoane ce nu se mai regasesc in oferta comerciala a magazinelor sau a operatorilor de telefonie mobila, acesta fiind un alt motiv pentru care romanii se indreapta spre acest site.

Ce brand aleg romanii?

Majoritatea opteaza pentru Samsung conform statisticilor pe 2018. Din cele 400.000 de telefoane mentionate mai sus peste 220.000 au fost Samsung, 140.000 fiind Apple iar restul Huawei.

Faptul ca romanii isi schimba des telefonul, nu doar in cazul in care acesta este deteriorat sau distrus ajuta la punerea in circulatie a unor telefoane inca in stare buna insa la preturi mai mici decat in magazin. Numarul de anunturi ce apare pe site este de aproximativ 190.0000 insa nu toate acestea se finalizeaza cu o tranzactie, unele fiind in final dezactivate.

Se pot gasi insa printre ele si telefoane ce necesita reparatii sau pot fi reconditionate insa cu a caror reparatie proprietarul nu doreste sa isi bata capul. Si acestea pot fi achizitii potentiale in cazul in care pretul pieselor si al manoperei impreuna cu cel negociat cu proprietarul duc la un rezultat acceptabil pentru ambele parti.

Cat dureaza sa gasesti cumparator?

De la publicarea anuntului, media este de 12 zile pentru Samsung si iPhone iar pentru Huawei media este de 13 zile. Bineinteles, nu de fiecare data prima persoana care contacteaza vanzatorul ofera suma ceruta sau accepta toti termenii si conditiile tranzactiei astfel ca procesul poate dura mai mult sau mai putin in functie de flexibilitate sau chiar noroc.

Cu cat se vand telefoanele?

O medie a preturilor listate pe site ar fi de 1450 de RON pentru iPhone, 950 pentru Samsung si 835 pentru Huawei. Cu toate acestea, este posibil ca la momentul predarii telefonului sa aiba loc o negociere in urma careia pretul sa mai scada putin.

Add a Comment