Preturile energiei electrice si impactul liberalizarii acestora
Faptul ca preturile pentru energia electrica s-au liberalizat incepand din decembrie 2017 nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Aceasta schimbare a produs miscari majore pe piata de profil. Prea putini sunt insa cei care stiu ca au posibilitatea sa isi schimbe furnizorul, dar mai ales ca asta nu presupune nici o taxa. Sunt furnizori care o pretind, cu toate ca nu au nici o justificare legala pentru asta.
Cum decurg lucrurile in prezent la nivelul serviciilor de energie electrica?
Despre schimbarea de furnizor energie electrica, respectiv despre diversele modificari care au venit odata cu liberalizarea pietei, ar fi multe de spus. Cert este un lucru, si anume ca s-ar putea sa nu iti fie deloc usor sa iei o decizie in privinta acestor servicii. Bineinteles ca odata cu asta au aparut pe piata jucatori noi si importanti, mai ales in categoria ce vizeaza consumatorii casnici posibilitatile sunt numeroase.
De impact asupra celor ce nu stiu prea multe despre serviciile de energie electrica sau cum ar trebui sa se prezinte acestea sunt cu siguranta ofertele agresive de preturi. Cei mai multi sunt atrasi de pachete de energie atractive, precum si de serviciile care par mai convenabile ca niciodata. Scopul principal al jucatorilor de elita din domeniu este de a detine monopolurile regionale in distributia de electricitate.
Desigur ca acestia vor simti competitia si ca vor incerca sa se mentina in topuri. Diferenta insa intre cei care se intrec in preturi si cei ale caror costuri sunt echilibrate consta in faptul ca acestia din urma nu fac rabat de la calitatea serviciilor, pe cand in cazul celor dintai accentul este pus pe altele, mai putin relevante pentru consumator.
Nu cunoaste astfel de detalii consumatorul vulnerabil si opteaza pentru serviciile nepotrivite. Cand constientizeaza acest fapt, deja au retineri in a schimba furnizorul din teama unor costuri prea ridicate si sanctiuni asemenea.
Eva Energy, spre exemplu, este un nume cunoscut pe piata de profil, dar care si-a castigat popularitatea prin servicii complexe si preturi echilibrate. Interesul a fost de a atrage clienti pentru colaborari de lunga durata, nu de termen scurt, de aceea a oferit ceea ce oricine ar trebui sa caute.
Din nefericire, cei mai multi nu acorda atentie unui anumit furnizor energie electrica daca pretul oferit de competitie il atrage mai mult. Unii nici un mai analizeaza lista de servicii si avantaje. Este greseala majora pe care acestia o fac si pentru care platesc in conformitate.
Sunt consecinte atat a deciziilor luate de consumatori, cat si a faptului ca protejarea celor vulnerabili de la nivel de tara este declarata o misiune abandonata. Motivul il reprezinta cheltuielile prea mari raportate la bugetul disponibil pentru asta.
In jur de anul 2007 este momentul propriu zis cand s-a inceput liberalizarea pietii. Initial trendul a fost unul crescator, depasind chiar jumatatea consumatorilor, insa ulterior schimbarile au stagnat si trendul s-a plafonat. S-a incercat de asemenea liberalizarea in trepte, dar concluzia este ca procesul poate fi benefic pentru populatie numai in conditiile in care creste exponential concurent. Este genul de evolutie care poate da sperante bazate pe fapte reale consumatorilor.
Related Posts
-
Avocat Bucuresti, o provocare pentru orice absolvent
No Comments | Aug 8, 2019 -
Termoșemineu pe peleți, pentru căldură în locuința ta. Vezi oferta celor de la Bricolaj Market!
No Comments | Aug 29, 2023 -
Cum sa scapi de soareci folosind un aparat anti-rozatoare
No Comments | Oct 16, 2019 -
Cu ce oferte ne poate surprinde Shopu.ro?
No Comments | Apr 15, 2019