Lectii de viata de la un programator it autodidact

Nu stiu de ce, dar am avut intotdeauna o predilectie catre limbile straine. Dintr-un motiv sau altul, intotdeauna mi s-a parut usor sa le invat si asta mi-a folosit foarte mult un timp. Destul de surprinzator, am urmat un liceu tehnic, cu o diploma cu specializare ca programator it.

M-am dus apoi la o universitate de litere, unde am studiat literatura, iar in ultimii zece ani, am avut propria mea companie de publicitate on-line, in cadrul careia am scris mai mult de saptezeci la suta din codul sursa pentru platforma si software-ul de baza.

De ce am ales sa spun toate acestea? Nu ca sa ma laud cu un anumit nivel de cariera, in niciun caz. Ci pentru ca exista o legatura intre limbile vorbite si limbajele care le inveti la cursuri de programare. Pana la un anumit nivel, ambele sunt despre vocabular si gramatica. Un limbaj de programare poate fi invatat si aplicat la fel ca si cu invatarea limbii franceze sau japoneze.

Realitatea este creata cu ajutorul cuvintelor

Daca ati invatat vreodata o limba straina, va amintiti acel sentiment special de expansiune, atat spre interior cat si spre exterior. Este ca si cum spatiul este in crestere in jurul tau. Si asta pentru ca de fiecare data cand inveti sa descrii lumea intr-o noua limba, o redefinesti de fapt, o reinventezi si te bucuri de ea ca de o noua realitate. Dragostea in francezaeste diferita de dragostea in engleza sau cea in romana. Sunt de fapt noi realitati. Invatarea unei limbi este o calatorie frumoasa.

Acum, un limbaj de programare este aproape la fel pentru cineva care isi cauta un job it. El largeste mintea si va ofera acces la zone din viata ta despre care nici macar nu stiai ca exista. Te pune in situatii incomode si te forteaza sa rezolvi probleme complicate.

Fiecare noua aplicatie care incepe cu un cod este ca o excursie in Thailanda, unde nu trebuie sa-ti lipseasca un dictionar de buzunar daca ajungi. Atunci cand pornesti aplicatia, abia daca stii cateva cuvinte, dar la sfarsitul ei, nu numai ca stii cum sa ai o conversatie cu localnicii, dar nimeni nu va fi capabil sa-ti spuna ca ai un anumit accent.

Am terminat de curand un proiect foarte drag mie, o aplicatie pentru iPhone bazata pe propriul meu cadru de management de viata, de a evalua si a decide.

Mi-a luat treizeci de zile pentru a pune impreuna prima versiune, dar dupa trei luni aveam o aplicatie solida, matura si ambalata in anumite caracteristici. In timpul acestei calatorii, am avut un timp incredibil, am invatat foarte mult si m-am bucurat de fiecare descoperire.