Despre monetizarea blogului

Despre monetizarea blogului am mai discutat, dar doar la nivel de părere personală. Să nu credeţi că sunt mare expert, sau mai ştiu eu ce, doar am pus şi eu în practică ce am văzut la alţii… Asta ca să fim înţeleşi, şi să nu ne auzim vorbe de genul “da’ cine eşti mă tu să vorbeşti”. Despre reţelele de advertising din .ro tot aşa am mai vorbit, fie că te ajută la monetizarea blogului sau numai la promovarea lui.

Ce am observat în vreo 2 ani de blogging? Că şi în .ro este ca la piaţă. Mai pui, mai iei, mai laşi, hai că dacă iei 3 îţi dau 1 moca, şi tot aşa. Preţurile pentru spaţiile publicitare (pe un blog de nivel mediu) sunt ca şi inexistente. În cazul advertorialelor, lucrurile stau un pic altfel. E posibil să îţi rămână totuşi de un Cola. Astea încă mai merg, dar sunt din ce în ce mai prost plătite. Şi după părerea mea, lucrul ăsta se întâmplă tot din cauza bloggerilor, pentru că preferă să îşi vândă munca pe 3 lei.

Să luăm spre exemplu BlogMoney.ro, o platformă destul de populară îm .ro. Sunt înregistrat la ei cu 3 bloguri, iar până acum am scris mai multe advertoriale pentru diverse firme ce au vrut reclamă sau review-uri despre anumite produse.

Cel mai mult am avut “curaj” să cer 50 RON pentru un advertorial, pentru că sunt convins că dacă aş fi cerut mai mult (să zicem 100 RON), cred că advertiser-ul m-ar fi şi înjurat. Şi pe bună dreptate. De ce să cumperi un advertorial pe un singur blog cu 100 RON – aprox. 25$, când de banii ăstia poţi cumpăra 5 sau chiar mai multe advertoriale pe alte bloguri.

Gigel.ro are 100 de articole scrise, jumătate dintre ele sunt de genul “ştiri bombă” – cu cele mai noi clipuri ale lui Inna, Deepside Deejays, sau alţi cântăcioşi din ăstia. Deasemenea 25% din articole sunt de calitate super premium, gen lepşe preluate şi date către alţi bloggeri, şi câteva articole personale. A făcut repede PR (page rank) 1 sau 2, şi deja poate vinde lejer advertoriale pe blog. Nu contează că nu are nici o idee despre produsul despre care scrie, sau că vizitatorii blogului lui nici măcar nu sunt interesaţi de acel produs, el îşi poate monetiza lejer blogul.

Bineînţeles că şi advertiser-ul care cumpără spaţiu publicitar sau advertoriale pe un astfel de blog, are un IQ puţin mai ridicat decât cel al unei găini, dar asta e altă poveste. După părerea mea fiecare scrie ce vrea pe blogul lui, nu mă apuc acum să critic ce pune Gigel.ro pe blogul lui… alta e ideea, şi anume că până şi Gigel.ro îşi poate monetiza blogul pe o platformă gen BlogMoney.ro fără prea mult efort.

Oricum, preţul este destul de mic în .ro, cel puţin la nivelul nostru, al ăstora care avem doar o vagă idee de blogging, şi nu trăim din asta… scriem doar din pasiune şi nu facem o afacere din blog.

Add a Comment