Cum a ajuns ia romaneasca cunoscuta?

Lazile cu zestre pe care le au batranele din sate ascund alaturi de alte comori si ii, vedetele portului romanesc care au facut o cariera spectaculoasa in moda. Ia este cea mai importanta pisa din costumul traditional feminin din tara noastra si a fascinat simultan pictori, fete refale si fotografi cu renume international.

Toti s-au inspirat, au promovat si sunt vrajiti de ii sau de camasile cu altita si chenar asa cum sunt ele cunoscute. Noi va recomandam Iiana magazinul online de unde va puteti cumpara cele mai frumoase ii.

Este cunoscut tabloul in care o romanca ce poarta un costum national de sarbatoare toarce. Piesele comun costumul national si sunt reprezentate de o camasa decorata pe piept si pe umeri sau pe manecile lungi si largi cu motive geometrice cum sunt fusta lunga si larga brodata cu motive florale pe partea din fata.

In fata exista sortul cu motive geometrice si in spate este catrinta. Pieptarul este brodat cu motive florale si este tivit avand si o margine cu blana neagra la gat exista salba de bani si in picioare sunt pantofii.

Aceasta este descrierea unei fotografii a lui Carol Popp pe care a realizat-o undeva in anul 1881 si care se afla astazi la Sibiu in muzeu. Nu se stie cine este aceasta femeie sau daca apartine sau nu aristocratiei acestor vremuri, insa poza este un costum traditional superb. Nu se stie daca ia a fost cea care l-a inspirat pe fotograf sau doar frumusetea tarancutei l-a determinat sa o fotografieze.

Ceea ce stim sigur insa este faptul ca piesele din costumul popular romanesc sunt scoase pe parcursul anilor din lazile bunicii sunt adevarate bijuterii demne de apreciere si laude.

Designerii faimosi cum sunt Yves Saint Laurent, kenzo sau Jean Paul Gaultier au dedicat adevarate colecii camasii populare romanesti. Nadia comaneci a aparatu de mai multe ori imbracata in ia noastra traditionala. Inaintea marilor creatori de moda, artistii cum sunt Henri Marisse sau Constantin Daniel Rosenthal au fost si ei vrajiti de frumusetea pe care portul romanesc o avea.

De la primii au ramas mai multe desene si picturi care infatisau femei imbracate in ie si cel de al doilea a infatisat ia in tabloul numit Romania revolutionara. In acest tablou era Maria Rosetti, o englezoaica si soltia lui C A Rosetti care purta ie si naframa.

Regina Maria a fost o englezoaica foarte frumoasa si nepoata Reginei Victoria din Marea Britanie care adora costumul popular romanesc si nu ezita sa il imbrace lasandu-se fotografiata de mai multe ori. De asemenea, reginele din Romania si artistocratia feminina din acest timp au adoptat tipul acesta de vestimentatie cu intentia mai mult sau mai putin ascunsa de a fi placute de multime.

In lucrarile despre costumul popular din Republica Moldova camasa a fost considerata cea mai importanta piesa care facea parte din costumul popular romanesc din mai multe motive. Este pastrata vechea traditie prin decorare care subliniaza toate diferentele de varsta, stare sociala si ocazii si determina perfect compozitia ornamentala din costum.

Add a Comment