Cititorii nostri, prietenii nostri
|Trecand peste partea tehnica, e important sa nu uitati faptul ca niciodata un motor de cautare n-o sa va citeasca articolele si-o sa spuna “Hmmm… ce informatii utile am gasit aici! Si ce frumos a stiut sa le exprime!”. Nu, pentru ca motoarele de cautare sunte servere, sunt algoritmi. Sunt tehnica. Cei care apreciaza cu adevarat articolele voastre sunt cititorii. Si tot ei sunt cei care daca citesc ceva interesant vor recomanda si altora. Vor da un +1, un like sau un tweet. Vor trimite linkul pe mail sau pe messenger. Ei va vor ajuta sa raspanditi mesajul vostru. Ei il vor face popular. Si pentru motoarele de cautare cu cat un articol e mai popular, mai citit, mai recomandat, cu atat va fi considerat mai valoros si va avea un loc mai inalt in topul rezultatelor.
Scrieti pentru oameni, nu pentru motoarele de cautare!
Mai mult… ganditi-va la modul simplist… ce, de ce si cum fac motoarel de cautare. Ei bine, rolul lor e sa ne ofere informatii cat mai valoroase pentru ceea ce cautam. Noi, oamenii. Noi cautam, nu masinile. Si cautam folosind limbajul nostru, nu al masinilor. Algoritmii de cautare folositi de motoare se schimba mereu, pentru a se adapta nevoilor de cautare ale oamenilor. Informatia primara asadar in procesul unei cautari este in limbaj uman (ceea ce introduce utilizatorul in textbox-ul de cautare); aceasta este transformata apoi in limbaj masina, procesata, iar apoi rezultatele procesarii sunt convertite inapoi in limbaj uman (lista de rezultate) si trimise in browserul utilizatorului. Asadar, daca vrei ca articolul tau sa fie gasit de catre motoarele de cautare, ofera-le o informatie primara scrisa corect si clar in limbaj uman.
Nu-ti chinui cititorii cu articole in care limbajul se indeparteaza de cel folosit chiar de ei. Nu insera in articol prea multe elemente care sa ajute motoarele de cautare, in detrimentul informatiilor folositoare cititorilor. Risti sa mergi spre extrema periculoasa in care vei scrie prea mult pentru masini si prea putin pentru oameni. Cand faci asta esti entuziasmat de faptul ca devii din ce in ce mai bun, devii un expert in SEO. Iar la un moment dat, cand te crezi in plina ascensiune, incepi sa observi cum numarul cititorilor tai scade tot mai accentuat, cum in ciuda eforturilor tale SEO rankingul tau scade vertiginous. Si rezultatul este exact opus celui pe care-l doreai. De ce? Pentru ca ai uitat sa scrii pentru oameni, ai scris prea mult pentru motoarele de cautare!
Nu intra in acest cerc vicios: tu vrei sa fii cat mai sus in motoarele de cautare, deci scrii cat mai mult pentru ele; moatoarele de cautare te ridica mai sus daca vizitatorii apreciaza articolele tale; dar pentru ca tu scrii tot mai mult pentru motoare si mai putin pentru oameni, vizitatorii apreciaza tot mai putin munca ta; bazat pe aprecierile vizitatorilor, motoarele de cautare te vor trage in jos in cautari. Tu vei incerca atunci sa scrii si mai mult pentru ele, iar vizitatorii vor aprecia si mai putin scrierile tale. Cred ca intelegi unde se ajunge, nu?
Daca vizitatorii nu considera articolele voastre valoroase, atunci nici motoarele de cautare nu le vor considera, oricat v-ati chinui pe partea de SEO.
Motoarele de cautare nu vor citit la propriu articolele voastre. Cititorii o vor face! Motoarele de cautare nu vor da click pe butonul +1 de la Google, pe share-ul sau like-ul de la Facebook, pe tweet-ul de la Twitter, etc. Cititorii o vor face, ei sunt prietenii tai! Ceea ce va invit si pe voi sa faceti daca v-a placut acest articol! De la cine vine primul +1? Cine e primul prieten? 🙂