Ce sunt pompele submersibile?

Auzim deseori in jurul nostru discutii despre cele mai bune sistme care ne pot ajute in ceea ce priveste alimentarile cu apa. De cele mai multe ori, auzim vorbindu-se cu usurinta despre pompe submersibile si hidrofoare, iar acest lucru are si un temei. Dincolo de toate insa, ar fi un inceput foarte bun daca am afla cate ceva din secretele pompelor submersibile, intelegand inainte de orice ce anume sunt si cum anume pot fi folosite pentru a le exploata cat mai bine.

Pompele submersibile, asa cum le spune si numele, sunt instrumente de pompare a apei, caz in care se foloseste submersia lor pentru pompare. Pompa transmite apa la suprafata cu ajutorul unui orificiu, folosind in acest sens o putere foarte mare, combinata cu o forta hidraulica pe masura. Vorbim aici despre volume mari de apa, deoarece vom constata ca in magazinele de profil, precum www.pompe-submersibile.com.ro, vom gasi pompe a caror debit ajunge si la 24 metri cubi pe ora.

Cum este posibila impingerea apei de la anumite adancimi catre suprafata?

O pompa submersibila este creata astfel incat sa poata impinge apa cu o anumita viteza si forta. In acest sens insa, fiecare componenta a sa lucreaza sub acelasi indemn. Faptul ca o pompa submersibila este etansa contribuie la mentinerea efortului de impingere, astfel incat apa sa poata fi livrata cu o anumita presiune consumatorilor. In acest lucru se vede de fapt si eficienta pompei submersibile, atunci cand ea are capacitatea necesara de a acoperi un intreg necesar.

Pompele submersibile sunt menite sa functioneze in vederea alimentarii cu apa atunci cand sunt scufundate in ape curate, in puturi si fantani. Aceste fantani pot avea inaltimi variabile, in functie de inaltimea la care este gasita sursa de apa. Pompa submersibila este scufundata in apa, iar de acolo incepe de fapt odiseea alimentarii.

Piata de profil ne aduce o multitudine de pompe submersibile, deoarece situatiile intampinate in teren pot fi diferite si mai ales dificile. De aceea vom intalni pompe cu snec sau pompe de mare adancime, pompe cu ejector sau pompe simple, care sa fie destinate fiecarei situatii in parte.

Din fericire, din ce in ce mai multe modele de pompe submersibile sunt alimentate electric, lucru care faciliteaza foarte mult procesul de pompare a apei. Pompele de acest tip mai sunt numite electropompe si reusesc sa satisfaca cel mai bine nevoile si bugetele utilizatorilor.

Atunci cand avem de-a face cu lucrari simple de alimentare cu apa, este bine de stiut ca alegerea unei pompe submersibile comporta aceeasi lejeritate. Insa in cazurile in care situatia impune tipuri speciale de pompe, este indicat sa cerem ajutorul specialistilor in domeniu, care sa ne poata ghida catre alegerea corecta.

In acest moment, pompele submersibile par sa castige teren in ceea ce priveste alimentarea cu apa a caselor care nu se afla in imediata vecinatatea a unor surse de apa, sau chiar a caselor pozitionate in mediul rural, acolo unde exploatarea apei este o continua problema. Din acest motiv, intelegerea acestor sisteme este imperios necesara, astfel incat randamentul obtinut sa poata fi ridicat.