Analiza de risc la securitate fizica si ce trebuie stiut despre aceasta

Traim intr-o societate care se presupune ca este organizata pana in cele mai mici detalii, respectiv ca fiecare unitate si institutie functionala ofera conditii de siguranta corespunzatoare. Neaparat este necesara analiza de risc la securitate fizica, indiferent de domeniul de activitate a societatilor.

Aceasta se refera la activitatea desfasurata in vederea identificarii de vulnerabilitati si amenintari ce reprezinta pericole pentru vietile umane, dar si libertatea unei persoane, integritatea corporala, precum si prejudicii asupra valorilor pe care o unitate le detine.

Rolul acestora este de a determina si de a evalua riscurile de securitate, iar in baza acesteia se vor stabili ulterior masuri prin care toate acestea sa fie limitate sau daca este posibil eliminate.

In ce conditii este necesara analiza de risc la securitate fizica si cine trebuie sa o efectueze?

Nu este vorba despre o analiza pe care o pot efectua doar cei care doresc asta. Potrivit Hotararii de Guvern 301 din 2012, aceasta trebuie obligatoriu realizata de toate firmele care activeaza pe piata. Motivul este simplu – de a identifica si trata vulnerabilitatile de securitate fizica.

Cum se realizeaza analiza de risc la securitate fizica?

Analiza de risc la securitate fizica pentru un anumit obiectiv trebuie efectuata avand la baza o serie de documente specifice. Este vorba despre interviul, respectiv chestionarul ce vizeaza activitatea firmei in cauza, precum si masurile pe care aceasta deja le-a adoptat cu privire la securitate.

Totodata se impune si vizita la obiectivul evaluat. Dintre actele necesare amintim raportul de evaluare si tratare a riscurilor la securitatea fizica, grila de evaluare si documentele suport. Detalii complete cu privire la demararea procesului de efectuare a analizei de risc pot solicita cei interesati de la specialistul cu care aleg sa colaboreze.

In ceea ce priveste pretul de achitat pentru o astfel de analiza, acesta poate fi influentat de mai multi factori. Un aspect de luat in considerare este cel referitor la suprafata obiectivului. Din acest motiv, bineinteles ca va avea un cost mai mare pretul de analiza al unei ferme sau al unei fabrici, fata de cel al unui birou sau al unei case de amanet.

Conteaza de asemenea si complexitatea activitatii. Situatia se complica in functie de mai multe aspecte. In evaluarea unui spatiu in care activitatea vizeaza construirea de masini, lucrurile vor fi mult mai complicate decat evalurea spatiilor care se ocupa cu comercializarea de tigari, spre exemplu.

Un alt factor de influenta in acest sens este locatia fizica a obiectivului in cauza. In ceea ce priveste costurile finale pentru evaluare de risc, trebuie adaugate si cele pentru deplasare.

Desigur ca atentia nu trebuie limitata la atat. De asemenea, evaluatorul trebuie sa fie atent la o serie de aspecte, respectiv sa fi urmat cursuri de specialitate pentru a putea presta servicii in domeniu.

Despre cand trebuie efectuate analizele de risc la siguranta fizica poti afla intrand in contact cu un reprezentant in domeniu sau de pe internet. Poti accesa evaluari24.ro pentru o documentare mai aprofundata cu privire la acest subiect.

Add a Comment