Alegerea permalink-urilor potrivite
|Sunt adresele cu care pot fi accesate postarile oricand, la o luna, un an, un deceniu dupa ce au fost scrise. Sunt permanente. Dar permanente ca ele sunt si discutiile despre cum ar trebui un blog sa-si aleaga formatul lor. Care e cel mai potrivit, cum ajuta si de ce?
Ei bine, raspunsul este unul simplu: depinde 🙂 ! Depinde de mai multe aspecte legate de blog: depinde de frecventa postarilor, de tipul informatiei, de ce e mai important pentru blog la un moment dat… si nu in ultimul rand… de gustul fiecaruia. In primul rand… sa vedem unde gasim permalink-urile: in sectiunea Settings > Permalinks din panoul de administrare al platformei WordPress:
Dupa cu observati, optiunea default, care este activa dupa instalarea WordPress, nu arata foarte elegant: .
E un permalink scurt, dar… nu spune prea mult. ID-ul articolului nu spune nimic despre continutul acestuia. Iar asta nu e bine pentru cititori, nici pentru SEO. Iti da o idee si despre ce-o sa gasesti in articol. Bun, suntem de-acord ca varianta default nu e cea mai fericita, dar… care varianta o alegem din cele ramase?
Vrem ca in link sa fie inclusa data completa (an/luna/zi) plus numele postarii? E suficienta doar luna (an/luna) si numele? Nu ne place nici una din acestea si ne construim un link personalizat, folosind optiunea Custom Structure? Ei bine, cum am spus mai devreme, parerile sunt impartite si-o sa gasiti multe articole care dezbat acest subiect. Eu o sa va spun parerea mea, iar voi veti lua decizia in functie de specificul blogului vostru. Si de gusturile personale 🙂 .
1. Numele articolului – bine pentru SEO
Exista multi adepti ai permalinkurilor de genul , care se pot defini folosind doar parametrul /%postname%/ la optiunea Custom Structure. Este o varianta care-ti ofera exact ceea ce trebuie: o idee despre continutul articolului, fara alte informatii mai putin interesante (data, categorie, etc.). Din punct de vedere SEO este varianta optima. Veti citi insa despre aceasta varianta ca… incetineste incarcarea paginilor, este daunatoare pentru viteza. Eu insa sunt de parere ca acum, cand blogurile sunt gazduite pe servere puternice, cu resurse suficiente, scaderea vitezei din aceasta cauza e insesizabila. Si ca sa nu vorbesc aiurea, va dau exemplul lui Arhi, unul din cei mai importanti bloggeri romani. Vi se pare ca paginile lui se incarca greu? Daca s-ar incarca si ale mele la fel de repede ca ale lui as fi multumit, credeti-ma! Bine, pentru optimizarea vitezei de incarcare se mai fac si alte optimizari, dar despre ele vom vorbi in articole viitoare.
Deasemenea, trebuie mentionat faptul ca WordPress este pregatit sa elimine minusurile legate de viteza.
2. Data si numele articolului – bine pentru viteza
Arhiblog-ul este insa un blog generalist, nu trateaza un anumit subiect, nu este pe o anumita nisa. Daca aveti insa un blog care trateaza un subiect dinamic sa-i spunem, un blog in care frecventa si numarul postarilor e mare, cred ca localizarea in timp a postarii e importanta. Asadar ar fi potrivit un permalink de forma . Un blog de stiri sau unul despre evenimente se preteaza la acesta structura. Daca relatezi despre un concert de exemplu, pentru mine, cititorul tau, ar fi important sa vad cand ai scris despre el. Daca scrii pe blog cronica meciurilor de la campionatul mondial de fotbal, as prefera de asemenea sa vad in permalink data exacta a fiecarei postari. Cred ca ati prins ideea, nu?
Mai exista si varianta cu data scurta, doar an/luna/nume-articol pentru blogurile care nu necesita o precizie a premalink-urilor la nivel de zi. Este o modalitate de-a spune cititorului perioada in care a fost scris un articol, nefiind de o importanta majora ziua.
3. ID numeric – top speed
Varianta cu ID numeric, este varianta suprema din punct de vede al vitezei (explicatia o aveti mai jos, in paragraful Cum cauta WordPress). Imi mentin insa parerea ca ar fi o alegere nefericita, datorita aspectului neprietenos pentru cititor si pentru SEO, deci trec fara alte comentarii peste aceasta optiune.
4. Permalink personalizat – calea de mijloc
Daca nici una din variantele standard propuse de WordPress nu va multumesc, puteti alege sa va construiti o structura personalizata a permalink-urilor, folosind optiunea Custom Structure. Aici puteti folosi parametrii %year%, %monthnum%, %day%, %hour%, %minute%, %second%, %postname%, %post_id%, %category%, %tag%, %author%; cred ca denumirile lor sunt destul de explicite, nu detaliez. Folosind aceasta structura se poate obtine o cale de mijloc intre cele doua extreme (optim pentru SEO si optim pentru viteza), de genul “/%year%/%postname%/”:
Cum cauta WordPress?
De ce varianta cu %nume-articol% e cea mai buna din punct de vedere SEO cred ca e evident, nu mai are nevoie de explicatii. Hai sa vedem insa care-i treaba cu viteza. Pentru asta, trebuie sa intelegem cum cauta WordPress un articol pe baza permalink-ului. Cred ca e bine stiut de toata lumea ca orice cautare in baza de date este mult mai rapida cand parametrii sunt valori numerice, pentru ca indexarea pe aceste valori este mai eficienta decat in cazul unui text. Acest lucru, corelat cu numarul de cautari necesare, determina un timp mai mic sau mai mare pentru obtinerea rezultatelor.
In cazul in care permalink-ul contine ID-ul articolului, treaba e simpla: se face o singura cautare in baza de date pentru acel ID unic (numeric) si e gasit foarte repede articolul. De aceea, din punct de vedere al vitezei, este maximul absolut.
Daca in permalink avem o tructura de gen an/luna/zi/nume-articol, se face cautare in baza de date pe baza valorilor numerice (an, luna, zi), iar apoi din setul de rezultate obtinut (postarile din acea zi) se mai face o cautare cu parametru de tip text, pentru a se gasi articolul cu numele dorit. Au fost necesare 2 cautari prima cu parametri numerici, a doua cu parametru text.
Daca in permalink avem insa numele articolului (“page-speed” de exemplu, lucrurile se complica putin din punct de vede al cautarii, pentru ca trebuie facute mai multe verificari. Intrucat ceea ce primeste este doar o secventa text, WordPress nu stie ce reprezinta aceasta, asa ca trebuie sa verifice, parcurgand urmatorii pasi:
Verifica in tabela de pagini daca “page-speed” este numele unei pagini. Raspunsul este negativ.
Verifica in tabela de categorii daca “page-speed” este numele unei categorii. Raspunsul este negativ.
Verifica in tabela de articole daca “page-speed” este numele unui articol. Raspunsul este pozitiv, s-a gasit articolul.
Articolul a fost gasit asadar dupa 3 cautari, fiecare avand parametru o secventa text. Din punct de vedere al vitezei de cautare, aceasta varianta este cea mai costisitoare.
Ok, dar ce aleg? Care-i varianta optima?
Bun, am vazut ce optiuni avem, am inteles si cum cauta WordPress-ul, dar inca tot nu stim ce sa alegem. Ei bine, eu pot doar sa va spun ce si de ce am ales pentru mine. Decizia finala insa, ce alegeti pentru voi, va apartine.
Fiind la inceput si avand inca un numar mic de articole (deci WordPress nu va avea de cautat prin mii de articole), am preferat varianta care avantajeaza SEO (Custom Structure: %postname%). Cred ca in acest moment aceasta varianta e cea mai potrivita pentru blogul meu deoarece seo este foarte important (pe toata durata vietii unui blog, dar mai ales la inceput), iar numarul mic de articole (deocmadata) nu va afecta in mod sesizabil timpii de cautare.
Repet, e cea mai potrivita in acest moment. Dar daca blogul creste si o sa fie sute si mii de articole (if only 🙂 )… voi face o mica modificare, pentru a obtine structura de permalink pecare eu o consider optima:
De ce cred ca aceasta e optima? Din doua motive:
e nevoie de o singura cautare cu parametru numeric (id-ul articolului) pentru gasirea in baza de date
are informatia utila pentru SEO in structura, pe nivelul 2 (dupa id-ul postarii)
DAR… in timp ce scriam acest articol am setat permalink-urile pe varianta cu “/%postname%/” si am gasit o problema (vezi paragraful urmator). Datorita acestui inconvenient, am ales ca varianta finala structura optima, cea cu “/%post_id%/%postname%/”, care functioneaza fara probleme si face toate redirectionarile.
Marea intrebare: Pot schimba oricand structura permalink-urilor?
Ei bine, desi exista multe temeri legate de faptul ca se da peste cap blogul, link-urile interne, arhivele si categoriile, link-urile de pe alte blgoguri, vreau sa va anunt ca… “APROAPE” DA, puteti schimba oricand structura permalink-urilor, nu pierdeti nimic, nu se da nimic peste cap. Si asta pentru ca WordPress e suficient de destept incat sa faca redirectionarile necesare.
Totusi… de ce “aproape“? Pentru ca exista si o situatie care nu e 100% ok. Daca aveti linkuri cu permalink-uri de genul “/an/luna/zi/nume-articol” si schimbati structura in “/%postname%/”… WordPress stie sa faca toate redirectionarile interne, dar nu si a linkurilor explicite scrie in articole (de pe blogul propriu si de pe alte blogrui). Asadar… linkurile din sidebar (recent posts de exemplu) vor functiona, dar daca pe un blog (al vostru sau altul) este scris linkul explicit cu structura veche (/an/luna/zi/nume-articol/), nu se va face automat redirectionarea.
Daca insa va decideti pentru varianta optima din punctul meu de vedere (“/%post_id%/%postname%/”), puteti face schimbarea oricand, toate linkurile vor functiona, indiferent de forma un care au fost scrise.
Dupa cum vedeti, toate linkurile functioneaza. Deasemenea, linkurile dintr-un articol (Primele rezultate) spre altul functioneaza, chiar daca atunci cand l-am scris erau pe strctura veche; la fel si linkurile de pe alte bloguri. Pentru ca asa cum am spus, WordPress stie sa faca redirectionarile necesare. Deci daca vreti sa schimbati structura permalink-urilor, o puteti face cand doriti, fara probleme!
Voi ce structura folositi pentru permalink-uri si de ce? Vi s-a parut utila analiza din acest articol? V-a determinat sa schimbati structura?